Kıdem tazminatı Secrets

İşçinin iş koşullarında esaslı değişiklik yapılması halinde işçi, iş akdini feshederek kıdem tazminatına hak kazanır.

Bir işçinin kıdem tazminatı alabilmesi kanunda belli şartlara bağlanmıştır. Bu şartların oluşmaması halinde işçi kendisi iş10 çıktığında ya da işveren tarafından işten çıkarıldığında kıdem tazminatı alamaz.

1971 tarihli 1475 sayılı İş Kanunu, uzun yıllar uygulama süresinde eskimiş ve çağın gereklerine cevap veremez hale gelmiştir. Çalışma hayatımızı ve bununla ilgili yasalarımızı çağdaş gelişmelere uygun hale getirmek amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde karma nitelikte bir Bilim Kurulu teşkil edilmiş; uzun ve titiz bir çalışma sonunda yeni bir İş Kanunu Taslağı hazırlanmıştır.

Mevcut uygulamaya göre; bir işyerinden ayrıldığında kıdem tazminatı alınmamışsa işçi için bu hak yanıyor, sonraki işyerinden tazminat alınsa bile yalnız son dönem (son işyerindeki) çalışması tazminat hesabında dikkate alınıyor.

854 sayılı Deniz İş Kanunu ve 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi işçiler için tavan tutar sınırlaması bulunduğu halde, 5953 sayılı Basın İş Kanunu’na tabi gazetecilerin kıdem tazminatında herhangi bir tavan sınırlaması bulunmamaktadır.

Arabuluculuk faaliyetinde taraflar anlaşmayabilir. Bu durumda davacı, arabuluculuk faaliyeti sonunda

Kıdem tazminatında zaman aşımı süresi 10 yıldır. Çalışanın kıdem tazminatı ile ilgili olarak işverenle yaşadvertisementığı bir anlaşmazlık ile ilgili olarak 10 yıl içerisinde itiraz etme, yasal yollara başvurma hakkı vardır.

Kıdem tazminatı hesaplamasında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da yüzde 0,759 oranında kesintisi yapılan damga vergisidir. Ancak rakamdan başka bir kesinti yapılması söz konusu değildir.

halinde kıdem tazminatı hakkı doğar. Bu bakımdan askerlik nedeniyle işinden ayrılan işçilere kıdem tazminatı ödenmesi gerekir.

Sistem ‘bireysel hesaplar’ şeklinde işleyecek. Kıdem tazminatına karşılık gelen aylık tutar çalışanın bireysel kıdem tazminatı hesabına Böylece işçinin kıdem tazminatının devletin kontrolü altında korunması sağlanacak. İşçinin hak kaybına sebebiyet veren bazı unsurlar da ortadan kaldırılmış olacak.

Taraflar arasında, kıdem ve ihbar tazminatı istekleri yönünden fasılalı çalışmalar nedeni ile zamanaşımına uğrayan çalışma dönemi olup olmadığı, bir başka anlatımla bir kısım kıdem ve ihbar tazminatı alacaklarının zamanaşımına uğrayıp uğramadığı konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.

Basitçe; çalıştığınız süre boyunca verdiğiniz emeğin karşılığını almanızı sağlayan yasal sistemdir. İşverenin iş akdi feshedilen çalışanlara vermek zorunda olduğu tazminat olarak da tanımlanabilir.

Durumlarında işveren işçinin iş akdini haklı sebeple fesih edebilir ve kıdem tazminatı vermez.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 24/I.a maddesinde, “İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa”, işçi süresi belirli olsun veya olmasın iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebileceği belirtilmiştir. Anılan normatif düzenlemede işçinin iş sözleşmesini haklı Kıdem tazminatı nedenle feshi “iş sözleşmesinin konusu olan işin yapılmasının işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olması” olgusuna bağlanmıştır. Bu nedenle fesih hakkının doğması için tehlikenin işin niteliğinden kaynaklanması ve bu tehlike işçinin sağlığını veya yaşayışını etkilemelidir. İşçinin rahatsızlığı veya hastalığının işyeri ve iş koşulları ile ilişkisi ortaya konmalıdır. İşçinin iş sözleşmesini haklı nedenle feshi “iş sözleşmesinin konusu olan işin yapılmasının işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olması” olgusuna bağlanmıştır. Bu nedenle fesih hakkının doğması için tehlikenin işin niteliğinden kaynaklanması ve bu tehlike işçinin sağlığını veya yaşayışını etkilemelidir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *